Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu -->

4 Mart 2023 Cumartesi

KIRK HADİS 12

 Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Bir kimsenin, Allah yolunda bir safta bulunması, Allah indinde (başka) bir kimsenin altmış sene ibadetinden daha faziletlidir.” (Hâkim, el-Müstedrek)

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Müttakî olan (Allah’tan korkup ona itaat eden) kimse için zenginlikte bir mahzur yoktur. Sıhhat ise müttakî olanlar için zenginlikten de hayırlıdır. Kalbin huzurlu olması da (Allâhü Teâlâ’nın ihsan ettiği) nimetlerdendir.” (Sünen-i İbn-i Mâce)

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “En büyük günahlardan birisi de bir kişinin, Müslüman bir kimsenin namusuna haksız yere dil uzatmasıdır.” (Sünen-i Tirmizî)

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Bir kulun bedeni Allah korkusuyla ürperdiği zaman, kuru ağacın yapraklarının döküldüğü gibi o kimsenin günahları da dökülür.” (Beyhakî, Şuabü’l-Îmân)

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Kim, Allâhü Teâlâ’nın verdiği az rızka razı olursa (kanaat ederse), Allâhü Teâlâ da onun az (nâfile) ameline razı olur.” (Beyhakî, Şuabü’l-Îmân)

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Kim bir kavmin kalabalığını çoğaltırsa (adetlerini arttırırsa) o kimse onlardandır. Her kim de bir kavmin ameline razı olursa, o ameli işleyen kimselere (sevabında yahut günahında) ortak olur.” (Kastalânî, İrşâdü’s-Sârî)

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Biriniz öldüğü zaman, kıyameti kopmuş demektir. Öyleyse Allâhü Teâlâ’ya, onu görüyormuşsunuz gibi ibadet edin ve her an ona istiğfârda bulunun.” (Kenzü’l-Ummâl)

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Kabir azâbı haktır, (vardır). Buna inanmayan kimse azâp olunur.” (Kenzü’l-Ummâl)

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Şâbân(-ı şerîf) ayının on beşinci (yani Berât) gecesi olduğu zaman, gecesini ibadetle geçirin, gündüzünde de oruç tutun.” (Sünen-i İbn-i Mâce)

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Muhakkak Allâhü Teâlâ, Şâbân(-ı şerîf) ayının on beşinci (yani Berât) gecesinde (rahmetiyle) tecellî eder. Şirk koşanlar ve (müminlere) düşmanlık yapanlar hariç, bütün kullarının günahlarını mağfiret eder.” (Münâvî, Feyzu’l-Kadîr)

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Cenazeyi süratlice (lâkin koşmadan) naklediniz. Eğer bu cenaze, sâlih bir kimse ise (onun hâli) hayırdır; onu (bir an önce hayra) ulaştırmış olursunuz. Eğer bu cenaze, iyi bir kişi değilse, (onun bu hâli de) bir şerdir; (bir an evvel) omuzlarınızdan atmış olursunuz.” (Sahîh-i Buhârî)

Resûlullah (s.a.v.) (yere) bir çizgi çizdi ve “Bu, insandır.” buyurdu. Sonra onun yanına bir çizgi daha çizerek, “Bu da ecelidir.” buyurdu. Ondan daha uzağa başka bir çizgi çizdi ve şöyle buyurdu: “Bu da emelidir. İşte insan bu hâlde iken (yani emeline kavuşamadan) ona daha yakın olan (eceli ansızın) geliverir.” (İbnü’l-Esîr, Câmiu’l-Usûl)

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Muhakkak kabir, ya Cennet bahçelerinden bir bahçe veya Cehennem çukurlarından bir çukurdur.” (Sünen-i Tirmizî)

Selmân-ı Fârisî’den (r.a.) şöyle rivâyet olundu: Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem’in şöyle buyurduklarını işittim: “(Allah yolunda) bir gün ve bir gece nöbet tutmak, bir ayı (gündüzünü) oruçlu ve gecesini ibadetle geçirmekten daha hayırlıdır.” (Sahîh-i Müslim)

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “(Ey Ebû Rezîn) zikir ehlinin meclislerine devam et ve yalnız kaldığın zaman gücün yettiği kadar Allâhü Teâlâ’nın zikri ile lisânını hareket ettir. Allah için sev ve Allah için buğz et.” (Beyhakî, Şuabü’l-Îmân)

Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “Bu (Şâban ayı) Receb ile Ramazan ayları arasında insanların kendisinden gaflet ettikleri bir aydır. Bu ay, amellerin, âlemlerin Rabb’ine arz edildiği bir aydır. Ben, amellerimin oruçlu iken arz edilmesini severim.” (Müsned-i Ahmed)

Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem’e “Ramazan ayı orucundan sonra en faziletli oruç hangisidir?’ diye suâl olundu. Peygamberimiz (s.a.v.) ‘Ramazan ayına tâzim için Şâban ayında tutulan oruçtur.” buyurdular. (Sünen-i Tirmizî)

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Her bir dua, Muhammed sallallâhü aleyhi ve sellem’e ve onun âline salevât getirilmedikçe semadan (Allâh’ın kabulünden) uzaktır.” (Beyhakî, Şuabü’l-Îmân)

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Muhakkak sadaka, sahibinin kabirdeki harâretini (sıkıntı ve azâbını) söndürür. Ve şüphesiz ki mümin, kıyamet gününde sadakasının gölgesinde gölgelenecektir.” (Beyhakî, Şuabü’l-Îmân)

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Müslüman bir kimse abdest aldığı zaman günahları; kulağından, gözünden, ellerinden ve ayaklarından dökülüp gider. Bu kimse (abdestten sonra) otursa (namaz kılmasa bile), bağışlanmış olarak oturmuş olur.” (Müsned-i Ahmed)

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Muhakkak yeryüzündeki (hakîkî) âlimlerin hâli, karada ve denizde gece karanlığında kendisiyle yol bulunan, gökyüzündeki yıldızların hâli gibidir.” (Müsned-i Ahmed bin Hanbel)

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Günahından (ihlas ve samimiyetle) tevbe eden, hiç günahı olmayan kimse gibidir.” (Sünen-i İbn-i Mâce)

Osman bin Affân’dan (r. anh) şöyle rivâyet olundu: “Resûlullah sallallâhü aleyhi ve sellem Efendimizin şöyle buyurduğunu işittim: “Kim sırf Allâhü Teâlâ’nın rızâsı için bir mescit bina ederse Allâhü Teâlâ da onun için Cennet’te bir mislini yaratır.” (Sahîh-i Müslim)

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Üzerime bir gün gelir de o günde, beni Allah Azze ve Celle’ye yaklaştıracak ilmimi artırmazsam, o günün güneşinin doğmasında benim için bereket yoktur.” (Süyûtî, Câmiu’s-Sağîr)

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Kime hayırdan bir kapı açılmışsa, onu fırsat bilsin (ondan hemen faydalansın). Çünkü o kapının, kendisine ne zaman kapatılacağını bilemez.” (Kuzâî, Müsnedü’ş-Şihâb)

Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “Muhakkak şu (cuma) gün(ü), Allâhü Teâlâ’nın Müslümanlar için bayram kıldığı bir gündür. O hâlde cuma namazına gelecek olan, gusletsin ve eğer güzel kokusu varsa ondan sürünsün. (O günde) misvak kullanmanızı da tavsiye ederim.” (Sünen-i İbn-i Mâce)

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Âhir zamanda ümmetimde bulunacak en az şey, helâl para ve kendisine güvenilecek (sadık din) kardeşidir.” (Münâvî, Feyzu’l-Kadîr)

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Kıyamet gününde insanların en çok günah sahibi olanları, mâlâyanîyi (dinine ve dünyasına faydasız şeyleri) çok konuşanlarıdır.” (Münâvî, Feyzu’l-Kadîr)

Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Bir iş yapacağın zaman (istişare ve istihâre yaparak) âkıbetini iyi düşün. Hayırlı (meşrû ve faydalı) ise onu yap, şer ise onu terk et.” (Münâvî, Feyzu’l-Kadîr)

Bir adam “İşi sağlama almak nedir, yâ Resûlallâh?” diye sual etti. Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem: “Akıl ve basiret sahibi kimse ile istişare edip sonra ona itaat etmendir.” buyurdular. (Beyhakî, Şuabü’l-Îmân)

Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “Mîraç gecesi Cennet içerisinde aynı seviyede yükseltilmiş birtakım köşkler gördüm. ‘Yâ Cebrâîl, bunlar kim içindir?’ diye sordum. Dedi ki: ‘Kızdıklarında öfkelerine hâkim olanlar ve insanların kusurlarını affedenler içindir.” (Kenzü’l-Ummâl)

Abdullah bin Mes’ûd (r.a.) dedi ki: “…(Mîraç Gecesi’nde) Resûlullah sallallâhü aleyhi ve sellem’e üç şey verildi: Beş vakit namaz, Bakara Sûresi’nin son iki âyeti (Âmenerrasûlü...) ve ümmetinden, hiçbir şeyi Allâh’a şirk (ortak) koşmayanların büyük günahlarının bağışlanacağı (müjdesi).” (Sahîh-i Müslim)

Resûlullah Efendimiz sallallâhü teâlâ aleyhi ve sellem buyurdular: “Evlerinizi namaz kılarak ve Kur’ân-ı Kerîm okuyarak nurlandırınız.” (Beyhakî, Şuabü’l-Îmân)

Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Allâhü Teâlâ’nın, sizden birinizin tevbe etmesine olan rızası, birinizin kaybettiği bir şeyi bulduğu zamanki sevincinden elbette daha fazladır.” (Sahîh-i Müslim)

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “Receb ayının birinci günü oruç tutmak, üç senelik, ikinci günü oruç tutmak, iki senelik, üçüncü günü oruç tutmak, bir senelik (günahlara) keffârettir, sonra her bir gün oruç tutmak ise bir aylık (günahlara) keffârettir.” (Süyûtî, el-Câmiu’s-Sağîr)

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Beş gece vardır ki bu gecelerde yapılan dualar reddolunmaz; cuma gecesi, Receb ayının ilk gecesi, Şâban ayının on beşinci (yani Berât) gecesi, Ramazan Bayramı gecesi ve Kurban Bayramı gecesi.” (Beyhakî, Şuabü’l-Îmân)

Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “İki ahlâk vardır ki Allâhü Teâlâ onları sever; iki ahlâk da vardır ki Allâhü Teâlâ onlara buğzeder. Allâhü Teâlâ’nın sevdiği iki ahlâk; cömertlik ve müsâmaha (kolaylaştırmak)dır. Allâhü Teâlâ’nın buğzettiği iki ahlâk; kötü ahlâk ve cimriliktir.” (Beyhakî, Şuabü’l-Îmân)

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Sizden birinizin (farz) namazından eksik yaptığı şeyi, elbette Allah Azze ve Celle, o kimsenin (kıldığı) nafile namazlarından tamamlar.” (Müsned-i Ahmed bin Hanbel)

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Evlerinizde (nâfile) namaz kılınız. (Nâfile namaz kılmayarak) evlerinizi kabirlere çevirmeyiniz.” (Sünen-i Tirmizî)

Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Büyük bir sıkıntı içine düştüğünüz zaman ‘Hasbünallâhü ve ni‘me’l-vekîl’ deyiniz.” (Süyûtî, el-Câmiu’s-Sağîr)




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder